Panik Bozukluk Nedir?

Anasayfa / Yazılar / Panik Bozukluk Nedir?

          Panik Bozukluk, tekrarlayan panik ataklarla karakterize  bir kaygı bozukluğudur.  Panik atak aniden ortaya çıkmakta, dakikalar içinde en üst seviyeye ulaşmakta, kişide yoğun sıkıntı ve korku durumu oluşturmaktadır. Kişi çarpıntı, terleme, titreme, boğuluyor gibi olma, göğüs ağrısı, bulantı ya da karın ağrısı, baş dönmesi, sersemlik hissi, üşüme, ürperme ya da ateş basması, vücudun belirli yerlerinde uyuşma, karıncalanma şeklinde belirtiler hissedebilir. Kişi o anda kalp krizi geçirdiğini, öleceğini, çıldıracağını, kontrolü kaybedeceğini düşünebilir.

  Kişi bir kez bu yoğun panik anını yaşadıktan sonra  genellikle yakınları tarafından acil servise götürülmekte ve yapılan muayene ve tetkiklerde herhangi bir fiziksel neden bulunamamaktadır. Ancak danışan, yaşadığı ataktan sonra başka panik ataklarının daha olacağına ilişkin sürekli bir kaygı duymaya başlamakta, ataklara ve olası kötü sonuçlarına karşı önlem alma (işe gitmeme, spor, ev işi yapmama, bazı yiyecek ya da içecekleri yeyip içmeme, yanında ilaç, su, alkol, çeşitli yiyecekler taşıma gibi) şeklinde bazı davranış değişikliklerine gitmekte, tekrarlayıcı beklenmedik panik atakların devam etmesiyle kişide Panik Bozukluk oluşmaktadır. Panik bozukluk sorunuyla karşı karşıya olan kişilerde  evde  ya da etrafta kimse yokken panik atak geçirip yardım alamamakla ilgili korkular oluşmakta ve belirli durumlardan kaçınmaya başlayabilmektedirler.

Toplumda  100 kişiden 3 ya da 4'ünde görülen,  görece sık rastlanılan Panik Bozuklukla çalışılırken panik atakla ilgili yanlış bilgilerin ve inançlarının düzeltilmesi hedeflenmekte, danışanların panik atağı belirtileriyle baş edebilmeleri sağlanmaktadır. Panik Bozukluk kendiliğinden geçmemekte, yardım almadıkça kişinin yaşamını daha çok etkileyen bir hale dönüşebilmektedir. Kişinin bu aşamaya gelmeden önce psikolojik destek alması yaşadığı durumla başa çıkabilme becerilerini arttıracaktır. 

Yaşam yolunda karşılaştığınız zorluklarda profesyonel destek için, Hemen Arayın! (0282) 293 27 00

Utku Psikobilim Danışmanlık - Tekirdağ Psikolojik ve Psikobilim Danışmanlık Merkezi - Çorlu Psikolojik Danışmanlık © Copyright 2019
Top