Oyun Terapisi

Anasayfa / Yazılar / Oyun Terapisi

'‘Kuşlar uçar, Balıklar yüzer, Çocuklar oyun oynar.’'

                                               Garry L. Landrenth


Çocuklar duyguları ile ne kadar buluşabilirlerse gelişimleri o kadar sağlıklı olur.

Oyun terapisi, sınırların bulunduğu bir ortamda uygun terapötik yaklaşımlar kullanılarak çocuğun duyguları ile buluşmasını sağlar. Çocuk, kendi iç dünyasından gelen tüm duyusal ve davranışsal olguları oyun aracılığıyla ifade etme fırsatı bulur.

Terapi sürecinde çocuk, oyun yoluyla hayal kırıklığı, gerginlik, saldırganlık, korku, öfke gibi duygularını ifade eder, bu duygularla yüzleşir ve onları kontrol edebilmeyi öğrenir. Duygularını ifade eden ve yüzleşen çocuk, olumlu, bağımsız ve özgüvenli olacak, karşılaştığı sorunlarla baş edebilme becerisi kazanacaktır.

Oyun terapisi 3-12 yaş aralığındaki çocuklara uygulanmaktadır.

Çeşitli oyuncaklar, kuklalar, oyun hamurları, kil, kum, kağıt ve renkli kalemlerle hazırlanmış terapi odasında, oyun terapisi eğitimi almış uzman tarafından uygulanır.  Çocuklara yargılanmadan, eleştirilmeden kendilerini tam olarak ifade etme fırsatı sunulması ve oyun terapisti tarafından kullanılan çocuğun kendisini ve yaşantılarını anlatmasını destekleyen teknikler oyun terapisi sürecini evde oynanan oyundan farklı kılar.

Oyun terapisi çocuğun kendini tanımasını, ifade edebilmesini, sınırlarını öğrenebilmesini ve iletişim becerilerinin güçlenmesini desteklemek için her çocuğa uygulanabilir. Ayrıca  kaygı, korku, dikkat eksikliği, DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite), dürtüsellik, saldırganlık, özgüven sorunları, utangaçlık, çekingenlik, içe kapanıklık, aileye yeni bir kardeş katılımı ve boşanma sonrası yaşanan sorunlar gibi psikolojik problemlerde çocuğa oyun terapisi uygulanması etkili olabilecektir. 

Oyun terapisi sürecine ailelerin katılımı çok önemlidir, gerektiğinde terapist aileyi de seansa davet edebilir. Ayrıca anne-babalara yaşamlarında uygulamalarına yönelik çocukların iyileşme sürecine katkıda bulunacak önerilerde bulunulur. 

Yaşam yolunda karşılaştığınız zorluklarda profesyonel destek için, Hemen Arayın! (0282) 293 27 00

Utku Psikobilim Danışmanlık - Tekirdağ Psikolojik ve Psikobilim Danışmanlık Merkezi - Çorlu Psikolojik Danışmanlık © Copyright 2019
Top